sobota, 31 sierpnia 2019

Klopsy z warzywami i kuskusem

Danie obiadowe szybkie i zdrowe, ale mi do rymu wyszło.
Klopsy są aromatyczne a kuskus pyszny i kremowy, polecam do wypróbowania.
Lubicie takie dania? jadacie? gotujecie? my często.
Warzywa z klopsami.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 g suchej kaszy kuskus
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta chili
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kiełki rzodkiewki do padania
  • 2 łyżki listków tymianku


Przygotowanie dania:

  • Kuskus wsypałam do miski, wymieszałam ze szczyptą soli i zalałam wrzącą wodą ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, przykryłam i pozostawiłam na 5 minut.
  • Mięso włożyłam do miski, dodałam jajo, sól, pieprz, chili i dobrze wyrobiłam na jednolitą i klejącą masę.
  • Uformowałam z masy kulki/klopsy, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Pokroiłam cukinię wraz ze skórką w półplasterki, selera w plasterki a cebulę i czosnek posiekałam.
  • Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam cukinię i seler, smażyłam 4 minuty.
  • Wlałam na patelnię passate i gotowałam 5 minut, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam na patelnię do sosu podsmażone klopsiki i razem dusiłam pod przykryciem 15 minut.
  • Na koniec dodałam natkę pietruszki, tymianek i jak trzeba doprawiam do smaku.
  • Podałam klopsy z kuskusem posypane natką pietruszki i kiełkami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bałdrzychów kościół św. Idziego woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger