niedziela, 4 sierpnia 2019

Kaszotto buraczane

Jedno z pyszniejszych dań jakie jadłam.
Moje ulubione buraki i kasza w jednym daniu to jest naprawdę super.
Polecam wszystkim bez wyjątku, idealne aby włożyć do pudełka i zabrać do pracy.
Przepis pochodzi z diety 1000 kalorii.
Buraczane kaszotto.


Składniki: 2 porcje

  • 140 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 małe buraczki
  • biała część dużego pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekane natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • garść ulubionych kiełków
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka ziół prowansalskich



Przygotowanie kaszotta:
  • W drobną kosteczkę pokroiłam cebulę, pora i buraczki.
  • Kaszę przepłukałam na sicie.
  • Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę i pora, potem dodałam przepłukaną kaszę i zioła prowansalskie i smażyłam 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Teraz na patelnię wrzuciłam buraczki, smażyłam 2 minuty, wlałam bulion, sos sojowy, posoliłam i gotowałam pod przykryciem 20 - 25 minut aż kasza zmiękła ale nie była rozgotowana.
  • Zdjęłam z ognia, wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i bazylią.
  • Na talerzu udekorowałam kiełkami.

Smacznego.
Przepis od dietetyka.
"Podróże małe i duże"
Kościół parafialny pw. św. Mikołaja w Żarnowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger