środa, 7 sierpnia 2019

Deser warstwowy z mango i maraują

Szybki i przepyszny deser dziś w pucharkach.
Czasami mam tak że kupię mango a potem chwilę o nim zapominam, no i jak już jest bardzo dojrzałe obieram, miksuje i myślę co by z nią zrobić.
Tym razem padło na deser i oto on.
Deser w pucharkach z mango i marakui.


Składniki: 2 duże lub 4 mniejsze pucharki

  • 8 ciemnych herbatników - u mnie Petit Bourre Blacky
  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 1 pomarańczy - u mnie czerwona sycylijska
  • 1 owoc marakui


Przygotowanie deseru:

  • Pokruszyłam drobno herbatniki i wsypałam na dno pucharków.
  • Jogurt wymieszałam z ksylitolem, można użyć ulubionego słodzidła np. miód, erytrol, syrop daktylowy lub cukru.
  • Wyłożyłam na masę ciasteczkową.
  • Mango obrałam, zmiksowałam z sokiem z pomarańczy i wyłożyłam na warstwę jogurtową.
  • Na wierzchu ułożyłam wydrążony miąższ z marakui, wstawiłam deser do lodówki na 1 - 2 godziny.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Założyciel Aleksandrowa Łódzkiego

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger