środa, 10 lipca 2019

"Słodkie pieczone kasztany - Toskańskie opowieści ze smakiem" Aleksandra Seghi - recenzja książki

Moje Włochy ukochane, a bliżej Toskania są tematem tej książki.
To w książce jest kilka przepisów, no może trochę więcej, to tutaj autorka przeprowadza nas ze smakiem i wdziękiem po uliczkach Toskanii, jej kolorach, porach roku.
Aleksandra Seghi mieszka wraz z mężem i córeczką w toskańskim miasteczku, Pistoia.
Mieszka w bloku, choć Toskania kojarzy się ze starymi domami i pałacykami.
Pierwszy raz Włochy odwiedziła w latach 90-tych, z autokarowymi wycieczkami i uczestniczyła również w kursie językowym, w ojczyźnie Petrarki.
Prowadzi bloga Moja Toskania.
Autorka przeprowadza nas przez swoje życie dość gładko i sprawnie opowiadając o Toskanii, o jej perypetiach, gustach, smakach, mieszkańcach czy kulturze.
To tutaj dowiedziałam się jaką masę świąt obchodzą Włosi i jak celebrują każde z nich.
Włosi to naród uwielbiający biesiadowanie i spotykanie się przy stołach a rodzina to dla nich świętość.
Fajnie też opowiada o tym jak wkradała się w łaski swojej teściowej, Włoszki z dziada pradziada.
Ola równie sprawnie przeprowadza nas przez gaje oliwne, winnice, opowiada jak pierwszy raz zbierała kasztany jadalne i jak je wykorzystywała.
Teściowa Aleksandry - mistrzyni karczochów - częstuje swoimi przysmakami wszystkich gości którzy przyjeżdżają z Polski a którzy są nimi zachwyceni.
Książka mnie zauroczyła.
Pochłonęłam ją w kilka godzin, przebiegłam wprost przez malownicze uliczki Toskanii, zapisując sobie w głowie aby odwiedzić osobiście Toskanię.
Posiedzieć z kafejkach, zajadać włoką pastę i chłonąć Toskanię całym ciałem.
Kilka przepisów jak zwykle zaznaczyłam sobie do wypróbowania.
Polecam jako odskocznię od codzienności.
Miło było zanurzyć się w pełen aromatów i kolorów świat toskańskiej kuchni i kultury.
"Toskania to jeden wielki park. Różnej wielkości wzgórza, które zmieniają barwy w zależności od pory roku, są tak malownicze, że można na nie patrzeć godzinami. Ciągnące się kilometrami pola usłane słonecznikami lub kwitnącymi makami potęgują wrażenie wszechobecnego ogrodu."
Tytuł: Słodkie pieczone kasztany - Toskańskie opowieści ze smakiem"
Autor: Aleksandra Seghi
Wydana w 2012 roku
przez Świat Książki
stron 238

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger