wtorek, 23 lipca 2019

Perlica po wenecku

Tak przygotowane mięso perliczki jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.
Przygotowanie mięsa nie sprawia żadnych trudności i nawet laik kuchenny sobie poradzi.
Smak jednak powala, to jest przepyszne mięso, samo w sobie a z goździkami smakuje jak rarytas.
Warto przygotować na rodzinny obiad.
Wenecka perliczka.


Składniki: 4 porcje
  • tuszka perliczki 1200 - 1300 g
  • 40 g masła 
  • 50 g grubej słoniny w całości
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 - 5 dużych pomidorów obranych ze skórki lub puszka 400 ml - pokrojonych
  • 2 - 3 goździki
  • sól morska
  • pieprz czarny 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Przygotowanie perlicy:
  • Umyłam i osuszyłam ptaka.
  • Natarłam perliczkę solą i pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Przełożyłam do naczynia do zapiekania.
  • Polałam mięso roztopionym masłem, olejem.
  • Słoninę pokroiłam w kostkę i posypałam nim mięso, dodałam goździki.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie.
  • Piekłam około 15 minut aż góra perliczki się zrumieniła.
  • Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 C, do perliczki dodałam pokrojone pomidory, wlałam wino, przykryłam pokrywka i piekłam 30 minut.
  • Potem polewając mięso sosem przyrumieniłam wierzch perliczki - piekłam 15 minut.
  • Sos powstały z pieczenia przelałam do garnuszka przez sito, przetarłam resztki na sicie.
  • Odparowałam sos do konsystencji gęstej śmietany.
  • Podałam razem z mięsem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół pw. Wniebowzięcia NMP "Pustelnia Złotego Lasu"

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger