sobota, 15 czerwca 2019

Wątróbka drobiowa z cebulą i plantanami

Do tego dania używałam plantanów w II stopniu dojrzewania, czyli ani nie zielone ani nie bardzo żółte, wręcz czarne.
Wątróbka drobiowa z dodatkiem plantana jest idealnym daniem, pożywnym i pysznym, polecam do wypróbowania.
Plantany w towarzystwie wątróbki drobiowej.


Składniki:

  • 450 g wątróbki drobiowej kurzej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 plantan - II stopień dojrzałości


Przygotowanie dania:

  • Wątróbkę umyłam, oczyściłam z błonek i osuszyłam.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.


  • Plantana obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Jak obrać plantana napisałam tutaj.
  • Na patelni rozgrzałam smalec i podsmażyłam na nim wątróbkę.
  • Zdjęłam potem ją z patelni a na tłuszczu wylądowała cebula.
  • Smażyłam aż zmiękła i wtedy dodałam plastry plantana, posypałam papryką.
  • Jak plantan się podsmażył, z powrotem na patelni wylądowała  wątróbka, posoliłam oprószyłam pieprzem i pod pokrywką dusiłam 3 minuty.
  • Można podać z pieczywem lub zajadać samą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz na Rynku w Łęczycy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger