czwartek, 20 czerwca 2019

Sos grzybowy z miętą

Do sosu można użyć grzybów mrożonych lub świeżych, muszą to być jednak grzyby leśne.
Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak.
Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie.
Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam.
Grzybowy sos z dodatkiem mięty.


Składniki:

  • 2300 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka mięty suszonej
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • listki świeżej mięty do posypania

Przygotowanie sosu:

  • Grzyby oczyściłam, posiekałam i podsmażyłam na maśle, ok. 10 minut.
  • Potem wlałam do grzybów śmietankę, zagotowałam, dodałam miętę, sól pieprz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
  • Dzieje się to dość szybko.
  • Potem zmiksowałam sos blenderem i doprawiłam do smaku czosnkiem granulowanym.
  • Posypałam listkami mięty.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kamienica na Rynku w Chmielniku - woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger