piątek, 7 czerwca 2019

Drożdżowe pierożki z grzybami i sosem grzybowym

Te pierożki chodziły za mną od jakiegoś czasu więc zrobiłam i są pyszne.
Może były pyszne ale u Was mogą być pyszne jeśli sobie zrobicie sami.
Grzyby mogą być świeże z lasu i mrożone lub pieczarki.
Sos grzybowy szybki smakuje wybornie z tymi pierogami, polecam, gotujemy.
Pierożki drożdżowe z grzybami, pyszne, na parze.


Składniki: 4 porcje
Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 260 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży

Farsz:

  • 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku

Sos grzybowy:

  • 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka mięty suszonej
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego


Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, wlałam wodę, olej i wkruszyłam drożdże.
  • Dodałam sól i cukier.
  • Wyrabiałam 10 minut hakiem robota na średnich obrotach.
  • Odstawiłam cisto na godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotowanie farszu:
  • Grzyby oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekany czosnek, dodałam grzyby i smażyłam aż odparowały wodę - ok. 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:

  • Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry. 
  • Podsmażyłam na oleju aby puściły wodę a potem gotowałam aż woda odparowała.
  • Wlałam na patelnię śmietankę, zagotowałam, dodałam miętę i czosnek granulowany, gotowałam 3 minuty.
  • Całość zmiksowałam na gładki sos, doprawiłam solą i pieprzem.

Lepienie pierożków:

  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i pokroiłam na niewielkie kawałki.
  • Każdy kawałek wałkowałam na mały placuszek ok. 10 cm średnicy i nakładałam farsz.
  • Zlepiłam brzegi pierożków, tworząc grzbiet.
  • Odłożyłam wyrobione pierogi do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Parowałam pierogi w parowarze przez 15 minut.
  • Podałam z sosem grzybowym.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe kamienice na Rynku w Łęczycy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger