środa, 29 maja 2019

Serowiec

Przepis na to cudo znalazłam w starej gazecie, gdzieś z czasów PRL -u.
Zdjęcie zachęciło mnie do upieczenia i to był znakomity pomysł.
Ciasto jest delikatne, serowe, idealne na przyjęcia lub jako kanapka do pracy czy szkoły.
Polecam gorąco.
Kruche ciasto z gotowanym budyniem serowym.


Składniki: forma 23 x 23 cm
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 4 jaja
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowo - serowa:

  • 1500 g sera - miałam mielony twaróg półtłusty
  • 250 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jasnego budyniu
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 2 łyżki kakao




Przygotowanie ciasta:

  • Masło posiekałam z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Dodałam cukier, jaja i zagniotłam ciasto.
  • Włożyłam do lodówki do wystudzenia.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Wyjęłam ciasto z lodówki i podzieliłam na cztery równe części. 
  • Z każdej uwałkowałam placek wielkości formy 23 x 23 cm i każdą oddzielnie upiekłam.
  • Jeśli macie 4 formy takie same, można to zrobić na raz.
  • Placki piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut każdy.
  • Placki wystudziłam.

Przygotowanie masy:

  • Ser zmieliłam w maszynce do mięsa i włożyłam do dużego garnka.
  • Włożyłam do garnka również masło i pozwoliłam mu się rozpuścić lekko podgrzewając.
  • Jak masło się rozpuściło i wmieszałam je w ser, dodałam mleko, mąkę ziemniaczaną, cukier, zagotowałam ciągle mieszając.
  • Potem zdjęłam z ognia i wmieszałam po jednym jajku, ponownie zagotowałam ciągle mieszając.
  • Masa jest dość gęsta.
  • Gorącą masą przełożyłam placki, czyli: na dno formy włożyłam jeden placek, na nim ułożyłam 1/3 masy, drugi placek, 1/3 masy, trzeci placek i reszta masy.
  • Na wierzchu ułożyłam ostatni placek.
  • Na placku położyłam papier i docisnęłam tak aby placki równo się ułożyły - u mnie tacka a na niej moździerz.
  • Jak ciasto wystygło, zdjęłam obciążenie.

Przygotowanie polewy:

  • Do garnka włożyłam składniki polewy i podgrzewając połączyłam je ze sobą.
  • Polewą polałam wierzch ciasta.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.



Smacznego.
Przepis ze starej gazety.
"Podróże małe i duże"
Festiwal Sztuki Różnej - Aleksandrów Łódzki 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger