piątek, 17 maja 2019

Placki z dyni z konfiturą z jarzębiny

Pyszne placki na śniadanie, lekkie i zdrowe, zachęcam do wypróbowania.
Najsmaczniejsze z konfiturą z jarzębiny, jednak jeśli nie posiadacie takowej, zjedzcie ze swoją ulubioną.
Polecam gorąco.
Dyniowe placki z jarzębiną.


Składniki:

  • 3/4 szklanki startej dyni
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia 
  • konfitura z jarzębiny do podania


Przygotowanie placków:

  • Do miski wlałam kefir i włożyłam startą dynię na dużych oczkach, serek naturalny, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę, sól i sodę i ponownie wymieszałam na gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. 
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor a potem osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z konfiturą z jarzębiny.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Na Starówce w Piotrkowie Trybunalskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger