środa, 10 kwietnia 2019

Arabski śledź słodko - ostry z harrisą, za'atarem i morelami

Znalazłam te śledziki u Gochy na blogu i bardzo przypadły mi do gustu.
Zrobiłam, zajadam się i polecam także wszystkim miłośnikom śledzi.
Te śledzie będą idealne na wielkanocny stół.
Jeśli nie lubicie ostrych potraw wystarczy nie dodawać tyle harrisy i będzie ok.
Śledź po arabsku z orientalnymi przyprawami.


Składniki:
  • 6 filetów śledziowych w oleju
  • 100 g suszonej moreli niesiarkowanych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka za'ataru
  • 1 łyżeczka harrisy w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka zielonego pieprzu
  • 150 ml oleju

Przygotowanie śledzi:
  • Śledzie moczyłam 3 godziny w zimnej wodzie, 2 razy zmieniając wodę.
  • Osuszyłam je i pokroiłam w skośne paski.
  • Morele zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 15 minut, potem odlałam wodę i pokroiłam je w paseczki.
  • W misce wymieszałam olej, za'atar, harrisę, koncentrat pomidorowy, miód i zielony pieprz.
  • Do miski włożyłam śledzie i dokładnie ale delikatnie przemieszałam aby całe śledzie były pokryte marynatą.
  • Układałam śledzie w słoiku na przemian z morelami.
  • Wstawiłam słoik ze śledziami na 2 dni do lodówki aby smaki się przegryzły.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wzgórze katedralne - Frombork

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger