niedziela, 31 marca 2019

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej i prażonej cebulki

Piekarnia Amber dziś już wiosenna i choć cały tydzień pogoda nas nie rozpieszczała weekend udowodnił że mamy wiosnę.
Chleb do wypiekania Ania wybrała z bloga Dany Leśny Zakątek.
Chleby Dany są zawsze pyszne i wyglądają pięknie, nie inaczej  jest i tym razem.
Chleb pachnie w całym domu, smakuje obłędnie, jest sprężysty w środku i ma chrupiącą skórkę.
Nie jest trudny w wykonaniu i dość szybko można go zrobić, trzeba jednak mieć zakwas żytni.
Ja swój zakwas tak jak Dana wyjęłam z lodówki i dodałam do zaczynu, rósł jak szalony a i chleb też wyjątkowo szybko urósł, polecam do wypróbowania.
Chleb żytni pytlowy z prażoną cebulką.


Składniki: 1 bochen keksówka 30 x 16 cm
Zaczyn:
  • 40 g zakwasu żytniego na mące pełnoziarnistej
  • 300 g mąki żytniej pytlowej T 720
  • 310 g wody
Chleb właściwy:
  • cały zaczyn
  • 340 g mąki żytniej pytlowej T 720
  • 210 g mąki pszennej T 650
  • 330 g wody
  • 18 g soli
Dodatki do chleba:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli

Przygotowanie zaczynu:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam, dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
  • Nakryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 14 - 16 godzin.
  • Zaczyn pięknie wyrośnie.
Przygotowanie cebulki:
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na smalcu, dodałam ocet i sól i smażyłam aż ocet zgęstniał.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy wsypałam obie mąki, dodałam zaczyn, sól, wodę i wyrobiłam ciasto.
  • Ciasto wstawiłam razem z miską do torby foliowej aby odpoczęło na 40 - 45 minut.
  • W tym czasie ciasto lekko podrośnie.
  • Wyjęłam ciasto z reklamówki, dodałam prażoną cebulkę i jeszcze raz delikatnie wyrobiłam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
  • Formę wstawiłam do torby foliowej aby ciasto wyrosło.
  • Trwa to różnie, czasami 2 godziny, czasami 3 a czasami 4, to zależy od zakwasu, mąki i warunki wyrastania.
  • Chleb powinien wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam 10 minut a na koniec zmniejszyłam temperaturę do 190 C i dopiekłam 10 - 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis Dana z Leśnego Zakątka.
Chleb pytlowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Łódzka Manufaktura nocą

12 komentarze

  1. Dorota,
    bardzo ładny chleb! I jaki piękny środek.
    Dziękuję za marcowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko widać cebulkę. Piszesz, że tak pięknie pachniał. Mój też i nie można przestać go jeść, straszne. Więcej chyba nie upiekę, bo zażeram się nim ;D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chlebek dla mnie też był bardzo, bardzo smaczny.
    pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne bochenki i zazdroszczę miękiszu - do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny! I ja zakwas dodałam prosto z lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wypieczony chlebek. Pyszna była Marcowa Piekarnia!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger