sobota, 16 lutego 2019

Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką

Taki pożywny obiad dziś na stole, a może bardzo wartościowe śniadanie na ciężki dzień?
Wybór zostawiam zajadającym, my jedliśmy na śniadanie.
Aromatyczne i pachnące wnętrze z chrupiącymi elementami, zawinięte w placek, pyszne jedzenie.
Mielone, groszek, cebulki i tortille - meksykańskie danie.


Składniki: 4 porcje

  • 4 - 6 tortilli

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 duże szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 puszka groszku - 400 g 
  • 1/2 szklanki marynowanej małe cebulki złotej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie dania:

  • Szalotki posiekałam i podsmażyłam na oleju, potem dodałam mięso mielone i smażyłam tak aby powstały podsmażone grudki mięsa.
  • Do mięsa dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory, gotowałam aż się rozpadły a potem sos zgęstniał.
  • Na koniec dodałam zioła, rozcierając je w dłoniach i przyprawy a także odcedzony groszek, wymieszałam, zagotowałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam złota cebulkę.
  • Tortille podgrzałam na suchej patelni, nakładałam porcje farszu i zwijałam w rulon.
  • Podałam od razu.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Goślubiu

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger