środa, 19 grudnia 2018

Sernik z dynią i pestkami z dyni

Wilgotny, aromatyczny, delikatny, kremowy sernik z dyni, idealny.
Dziś przedstawiam sernik idealny na świąteczny stół.
Nie jest ciężki i zdecydowanie idealny na popołudniową kawę i deser z bliskimi, polecam.
Dyniowy sernik z pestkami dyni.


Składniki: forma 22 cm
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 5 jajek
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
  • biszkopty na dno formy
  • ok. 1/2 szklanki pestek dyni
  • ulubiona polewa czekoladowa

Przygotowanie sernika:
  • Dynię obrałam z pestek - miałam hokkaido - więc pokroiłam ze skórką aby kolor był jeszcze mocniejszy, włożyłam do garnka, wlałam łyżkę wody i rozgotowałam, zmiksowałam  na pure, wystudziłam.
  • Ser zmiksowałam z jajami, ksylitolem i przyprawami na gładką masę.
  • Potem dodałam pure z dyni i śmietanę a na koniec dodałam proszek budyniowy i zmiksowałam.
  • Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim biszkopty.
  • Na biszkopty wylałam masę serowo - dyniową.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 70 minut.
  • Po upieczeniu pozostawiłam sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego wystygnięcia.
  • Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Na zimny sernik wylałam polewę czekoladową i udekorowałam pestkami dyni.
  • Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach

1 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis:))ja do tej pory dyni prawie nie używałam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger