poniedziałek, 3 grudnia 2018

Krupnik saski

Przepis pochodzi z książki z 1987 roku "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich.
Nie pytajcie mnie dlaczego nazywa się saski bo nie wiem, nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji.
To niespotykane teraz, ale przepisy z tej książki nie są publikowane w necie, nie mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka.
Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna, zdrowa kasza jaglana nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Spróbujcie koniecznie.
Saski krupnik.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru mięsnego - u mnie z wieprzowiny z kawałkami mięsa
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 - 4 średnie ziemniaki
  • 100 g chudej szynki
  • 2 żółtka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska do smaku

Przygotowanie zupy:

  • Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą, przepłukałam pod bieżącą.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Szynkę pokroiłam w paseczki.
  • Posiekałam natkę pietruszki i koperek.
  • Do garnka wlałam bulion z kawałkami mięsa, wsypałam kaszę i gotowałam 10 minut.
  • Dodałam teraz ziemniaki i szynkę i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Żółtka roztrzepałam.
  • Garnek zdjęłam z ognia, wlałam żółtka i wymieszałam, dodałam zioła, wymieszałam i podałam na ogrzanych talerzach.

Smacznego.
Przepis z książki "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich.
"Podróże małe i duże"
Szczygieł

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger