czwartek, 13 grudnia 2018

Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny.
Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam.
Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia.
Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem.

Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 16 cm
Zaczyn:

  • 120 g zakwasu pszennego
  • 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej
  • 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko

Chleb właściwy:

  • 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko
  • 20 g soli
  • cały zaczyn jw.
  • 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania
  • 850 ml wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie.
  • Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na blacie na 12 godzin.

Przygotowanie chleba:

  • Po tym czasie do zaczynu dodałam wodę, sól i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i złoty len, wymieszałam ponownie.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto chlebowe, posypałam wierzch ziarenkami lnu.
  • Foremki - każdą oddzielnie umieściłam w reklamówkach i zostawiłam do wyrastania na 2 - 6 godzin.
  • Chlebki wyrosną do wysokości foremek.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Młyn w Ujeździe koło Tomaszowa Mazowieckiego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger