środa, 14 listopada 2018

Zupa fasolowa z ryżem

Pyszna, pożywna i aromatyczna zupa na moim talerzu wylądowała.
Polecam także i Tobie taką fasolówkę, będzie znakomitym obiadem w listopadowy pochmurny dzień.
Dodałam tutaj świeżą fasolę ale fasola mrożona będzie jak najbardziej na miejscu.
Fasolówka z ryżem.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 190 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 gałązki naci selera
  • 4 łyżki ryżu basmati
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże pomidory
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i obrałam wszystkie warzywa.
  • Pora, białą i jasnozieloną część pokroiłam w plasterki.
  • Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i selera - korzeń i natkę - pokroiłam w kostkę.
  • Pomidory również pokroiłam w kostkę wraz ze skórką.
  • Obrałam fasolkę i pokroiłam na kawałki.
  • W dużym garnku podgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchew, pora, pietruszkę, selera, ziemniaki.
  • Zalałam całość bulionem, dodałam fasolkę i pomidory, ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu 20 minut.
  • Wsypałam ryż i gotowałam kolejne 10 minut, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger