niedziela, 11 listopada 2018

Kalafiorowe placuszki z curry

Miałam kawałek kalafiora, za mało żeby zjeść samego, za dużo na zupę i stąd powstały te pyszne placki.
Dodatek curry nadaje im hinduskiego charakteru, są wyborne.
Placki z kalafiora.


Składniki:

  • 500 g kalafiora drobno pokrojonego
  • 50 g twardej startej mozzarelli
  • 1 czubata łyżeczka curry - u mnie indyjskie
  • sól morska
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Przygotowanie placków:

  • Kalafiora umyłam, osuszyłam i pokroiłam dość drobno.
  • Mleko wymieszałam z wodą i jajem, mąkę z proszkiem do pieczenia i curry, dodałam sól do smaku a mozzarellę starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszałam sypkie składniki z mokrymi a na koniec dodałam pokrojonego kalafiora, wymieszałam.
  • Nabierałam na łyżkę porcję masy i wkładałam na rozgrzany olej, smażyłam na średnim ogniu aż placki stały się złote z obu stron.
  • Osączałam placuszki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z ostrym sosem pomidorowym.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Oporowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger