wtorek, 20 listopada 2018

Gulasz z wątróbki drobiowej

Chodziła za mną wątróbka od jakiegoś czasu i w końcu "wychodziła", wylądowała w moim garnku.
Tak podana wątroba jest przepyszna, aromatyczna, kremowa.
Polecam wszystkim, tym co nie przekonani są do wątróbki również, polubicie ją na pewno.
Gulasz z wątroby z papryką.


Składniki: porcja dla 4 - 6 osób

  • 1000 g wątróbki drobiowej kurzej
  • 2 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 1/8 kiszonej cytryny

Przygotowanie wątróbki:

  • Mięso umyłam i oczyściłam z błonek, większe kawałki przekroiłam.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a paprykę w paski.
  • Na patelni rozgrzałam olej i oliwę i podsmażyłam wątróbkę - nie soliłam aby nie stwardniała.
  • Podsmażoną wątróbkę zdjęłam  z patelni a na patelnię włożyłam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
  • Wątróbkę z powrotem włożyłam na patelnię i zalałam bulionem i śmietanką, dodałam posiekaną kiszoną cytrynę.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał jakieś 5 minut.
  • Podałam z kromkami chleba razowego.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
A kuku słoneczniku

2 komentarze

  1. Wątróbkę kocham! Ale w takiej, gulaszowej formie jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger