poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Sernik limonkowo - cytrynowy z owocami goji i migdałami

Delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach, taki jest mój dzisiejszy deser.
Serników na moim blogu jest całkiem spora ilość ale ja je uwielbiam i jeszcze spora ilość na pewno powstanie, korzystajcie z pomysłów.
Delikatny limonkowo - cytrynowy sernik z migdałami i owocami goji.



Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 150 g otrębowych ciastek maślanych 
  • 60 g rozpuszczonego masła 
  • 12 g kakao 
Masa serowa:
  • 600 g osączonego na sicie przez godzinę serka homogenizowanego waniliowego - 750 waga przed osączaniem 
  • 100 g ksylitolu 
  • 250 g gęstej śmietany kwaśnej 18% 
  • 90 g mąki kukurydzianej 
  • 5 białek 
  • sok z 2 cytryn 
  • sok z 1 limonki 
  • skórka z limonki 
  • 2 łyżki owoców goji 
  • 3 łyżki posiekanych migdałów 
  • skórka z cytryny do dekoracji 
  • sos czekoladowy do dekoracji

Przygotowanie sernika:
  • Godzinę przed robieniem sernika serki w ilości 750 g wyłożyłam na sito i pozwoliłam im ociekać z serwatki.
  • Po godzinie masa stała się bardziej zwarta i ważyła 600 g.
  • Robiłam spód, czyli herbatniki rozdrobniłam malakserem, można je utłuc wałkiem do ciasta.
  • Dodałam rozpuszczone masło i kakao i dokładnie wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam masę herbatnikową i podpiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10 minut.

  • Osączony ser włożyłam do miski, dodałam śmietanę, ksylitol, białka, mąkę kukurydzianą, zmiksowałam na gładką masę.
  • Teraz dodałam sok z 2 cytryn i 1 limonki - ok. 100 ml oraz skórkę z limonki, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam owoce goji i posiekane migdały.
  • Masę serową wylałam na podpieczony spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Upieczony sernik zostawiłam w piekarniku na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  • Potem studziłam na zewnątrz do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzony sernik polałam sosem czekoladowym i posypałam startą skórką z cytryny, wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sójka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger