środa, 11 lipca 2018

Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku

Pilaw to danie które robi się samo a smakuje wybornie.
To ryż wymieszany z warzywami, czasami z mięsem, potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej czy na Bałkanach.
Polecam to danie gorąco.
U mnie mieszanka ryżu, który mi pozostał po innych daniach i mieszanka owoców morza.
Pilaw z kolorowego ryżu z owocami morza i szpinakiem.


Składniki:
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 duża szalotka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • garść szpinaku 
  • 800 g mieszanki morskiej - krewetki, kalmary, małże 
  • pęczek dymki ze szczypiorem 
  • 1/2 szklanki kolorowego ryżu 
  • 1/2 szklanki czarnego ryżu 
  • 1/2 szklanki ryżu basmati 
  • 3 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie pilawu z kolorowego ryżu:
  • Obrałam czosnek i szalotkę, czosnek pokroiłam w plasterki a szalotkę w kostkę.
  • Posiekałam dymkę i szczypiorek, umyłam, osuszyłam i pokroiłam drobno szpinak.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek, dymkę i szalotkę, wsypałam ryż i smażyłam jeszcze 3 minuty, dodałam szpinak i smażyłam minutę.

  • Wlałam na patelnię bulion, zagotowałam i gotowałam jeszcze 10 minut pod przykryciem nie mieszając.
  • Potem dodałam mieszankę owoców morza i dusiłam kolejne 10 minut.
  • Podałam posypane szczypiorem.


Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Trznadel

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger