wtorek, 17 lipca 2018

Pasta Masala Vindaloo

Pasta Masala Vindaloo potrzebna mi będzie do przygotowania mięsa Pork Vindaloo - hinduskiej potrawy rodem z Australii.
Przepis znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Smaków".
Pasta jest mega aromatyczna i pyszna, ostra i dozować ją należy po trochu uzyskując upragniony smak.
Polecam gorąco.
Masala Vindaloo - hinduska pasta.


Składniki:
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
  • 4 goździki 
  • kawałek kory cynamonu ok. 2,5 cm 
  • 15 suszonych małych papryczek chili 
  • 4 świeże małe zielone chili 
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku 
  • kawałek imbiru - wielkości kciuka 
  • ocet winny czerwony 



Przygotowanie pasty:
  • Cały proces produkcji pasty odbył się w moździerzu.
  • Zmiażdżyłam na proszek kmin rzymski, suszone chili, pieprz, goździki i cynamon.
  • Jeśli macie młynek do mielenia tylko do przypraw to można wszystko w nim zmielić - to wersja dla leniwych.
  • Potem zawartość moździerza przełożyłam do blendera, dodałam świeże chili, posiekany imbir, kurkumę i zmiksowałam.
  • Przełożyłam pastę do miski i wlałam tyle octu aby powstała pasta.
  • Pastę przechowywałam w zamkniętym słoiczku w lodówce.
  • Niedługo przepis z jej użyciem.
  • Dodaję ją także do gulaszy, sosów.

Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł i szpak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger