poniedziałek, 30 lipca 2018

Kisiel z mango

Szybki, pyszny deser można wyczarować mając nie całkiem dojrzałe mango.
Takie właśnie miałam i koniecznie chciałam je wykorzystać, wyjeżdżałam i mango przez ten czas by się popsuło.
Deser wyszedł obłędny, smakowity i pachnący, jeśli oczywiście macie bardzo dojrzałe mango też będzie super.
Pracy mało a super kisiel w pucharkach, zapraszam.
Szybki kisiel z mango.


Składniki:
  • 1 jędrne mango 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki wody do mąki 
  • 400 ml wody 
  • listki mięty 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie kisielu:
  • Mango obrałam ze skórki i odkroiłam od pestki.
  • Zostawiłam plaster mango, pokroiłam go w kostkę a resztę na kawałki.
  • Kawałki włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam kilka minut aż mango zmiękło, wtedy zmiksowałam na gładki mus.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z 1/4 szklanki wody i wlałam do garnka, mieszając aby nie zrobiły się grudki.
  • Jak kisiel zgęstniał, zdjęłam go z ognia, dodałam kurkumę i miód, wymieszałam, przełożyłam do pucharków, posypałam pokrojonym mango i udekorowałam miętą.
Smacznego.
Pomysł własny.

"Podróże małe i duże"
Drozd Paszkot

4 komentarze

  1. chyba dzisiaj przygotuję ten kisiel, bo wygląda super, a ja uwielbiaaaam mango :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mango nie należy do moich ulubionych owoców, ale ten przepis jest bardzo zachęcający. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawia stała czytelniczka Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam stałą czytelniczkę, polecam Beato zasmakuje Ci na pewno.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger