niedziela, 22 lipca 2018

Bataty pieczone w soku pomarańczowym

Tak pieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się w nich zakochałam.
Pomysł na te pyszne plasterki znalazłam u FiKa i dzięki mu za to.
Teraz często takie bataty przygotowuję, polecam.
Pieczone bataty, sok pomarańczowy - zdrowe frytki.

Składniki:
  • 2 średnie długie bataty 
  • 1 czerwona pomarańcza - może być zwykła lub około ok. 150 - 200 ml soku 
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej 
  • 2 -3 goździki 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu 


Przygotowanie pieczonych batatów:
  • Bataty obrałam i pokroiłam w plasterki ok. 1/2 cm grubości.
  • W misce wymieszałam syrop daktylowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cynamon, pieprz i gałkę, zmielone goździki.
  • Na blaszce z piekarnika ułożyłam papier do pieczenia a na nim plastry batata.
  • Polałam ziemniaki sosem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
  • Czas pieczenia może się różnić w zależności od batatów, sami oceńcie czy już, czy jeszcze chwilę.
  • Podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł FiK.
                                       "Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad rozlewiskiem


0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger