piątek, 11 maja 2018

Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym

Zachciało mi się pierogów ze słodkim farszem i znalazłam w szafce dżem z kawałkami brzoskwiń, pomysł sam się zrodził.
Dzięki temu powstały pyszne, i na słodko pierogi razowe.
Polałam je również rozgrzanym dżemem brzoskwiniowym i to był super pomysł, polecam.
Razowe pierogi z brzoskwiniowym wnętrzem.


Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej tortowej T 450
  • 150 g mąki pszennej graham T 1850
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku
Farsz:
  • dżem brzoskwiniowy lub inny ulubiony ale gęsty
Do podania:
  • dżem brzoskwiniowy podgrzany

Przygotowanie:
  • Najpierw zrobiłam ciasto i tak: obie mąki wsypałam do misy robota, dodałam sól i mieszając na 1 biegu dolewałam wrzącą wodę i mieszałam aż ciasto stało się elastyczne.
  • Jeśli nie macie robota, należy uważać aby się nie poparzyć, ja wtedy robię tak: do miski wsypuję mąkę i widelcem mieszając wlewam wrzącą wodę, jak składniki się połączą, chwilę odczekuje i zagniatam jeszcze ciepłe ciasto.
  • Ciasto tak zrobione jest elastyczne i bardzo plastyczne.
  • Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, wykrawałam koła, nakładałam łyżeczkę dżemu i zlepiałam jak pieróg.
  • Zlepione pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie 3 minuty, na małym ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  • Dżem do polania przełożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam aż stał się płynny, polałam nim pierogi i od razu podałam.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł zielony

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger