piątek, 11 maja 2018

Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym

Zachciało mi się pierogów ze słodkim farszem i znalazłam w szafce dżem z kawałkami brzoskwiń, pomysł sam się zrodził.
Dzięki temu powstały pyszne, i na słodko pierogi razowe.
Polałam je również rozgrzanym dżemem brzoskwiniowym i to był super pomysł, polecam.
Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym.


                  Składniki:
                          Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej tortowej T 450
  • 150 g mąki pszennej graham T 1850
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku

                          Farsz:

  • dżem brzoskwiniowy lub inny ulubiony ale gęsty

                          Do podania:

  • dżem brzoskwiniowy podgrzany


Najpierw zrobiłam ciasto i tak: obie mąki wsypałam do misy robota, dodałam sól i mieszając na 1 biegu dolewałam wrzącą wodę i mieszałam aż ciasto stało się elastyczne.
Jeśli nie macie robota, należy uważać aby się nie poparzyć, ja wtedy robię tak: do miski wsypuję mąkę i widelcem mieszając wlewam wrzącą wodę, jak składniki się połączą, chwilę odczekuje i zagniatam jeszcze ciepłe ciasto.
Ciasto tak zrobione jest elastyczne i bardzo plastyczne.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, wykrawałam koła, nakładałam łyżeczkę dżemu i zlepiałam jak pieróg.
Zlepione pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie 3 minuty, na małym ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Dżem do polania przełożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam aż stał się płynny, polałam nim pierogi i od razu podałam.

Smacznego.
Pomysł własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Dzięcioł zielony

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger