niedziela, 6 maja 2018

Nalewka cytrynowa Limocello

Jest tu sporo cukru więc postanowiłam wykorzystać do zrobienia nalewki cukier trzcinowy.
Moja nalewka ma dzięki temu kolor herbaciany a nie jak przystało na Limocello żółty.
Eksperyment jednak się udał i nalewka ma głęboki cytrynowy smak i aromat.
Limoncello należy podawać mocno schłodzone, wtedy uwalnia najwięcej smaku i aromatu.
Polecam do wypróbowania.
Nalewka cytrynowa Limoncello.


             Składniki:

  • 5 cytryn o grubej skórce
  • 150 g cukru trzcinowego lub białego
  • 250 ml wody
  • 250 ml spirytusu 75 %
  • 100 ml wódki 38 %


Cytryny wyszorowałam, sparzyłam i obieraczką do ziemniaków obrałam ze skórki, cieniutko.
Skórki bez białego albedo, włożyłam do słoja.
Zagotowałam wodę z cukrem i ostudziłam do temperatury 45 C, zalałam nią wiórki cytrynowe.
Odstawiłam słój na 24 godziny.
Potem odcedziłam nalewkę od skórek, do roztworu dolałam wódkę, przefiltrowałam i odstawiłam na miesiąc do dojrzewania.
Pamiętajcie że nalewka najlepiej smakuje bardzo zimna.

Na zdrowie!!!
Przepis kuchni włoskiej.
                                           "Podróże małe i duże"
Dom Whisky - Jastrzębia Góra

4 komentarze

  1. Uwielbiam Limocello. Pyszne jest z ogromnych cytryn sycylijskich Pritto, Femmminello o aromatycznej, grubej skórce. Mam w piwniczce spory zapas nalewki cytrynowej.
    Miłej niedzieli, Dorotko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często ją robiłam teraz jakoś mniej:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger