sobota, 26 maja 2018

Kolorowe curry z dynią

Dziś drogie Mamy mamy rozpustę na talerzu.
Danie jest piękne, pyszne, odżywcze, smakowite, cóż więcej trzeba?
Zachęcam do sprawiania sobie przyjemności na talerzu, to procentuje uśmiechem.
Miałam zapas dyni ale w sklepach dynię można nabyć cały rok.
Curry z dynią i pieczarkami.


Składniki: 4 porcje
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 400 g obranej dyni
  • 200 g pieczarek
  • 100 g groszku cukrowego
  • 100 g groszku mrożonego
  • 3 - 4 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • do podania : ryż
  • olej do smażenia

Przygotowanie curry:
  • Posiekałam cebulę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę.
  • Dynię obrałam i pokroiłam w dość dużą kostkę.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażałam kilka chwil cebulę, czosnek, chili i imbir.
  • Dodałam teraz dynię i smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Na patelnię wlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut aż dynia zmiękła.
  • Należy uważać aby dynia się nie rozgotowała.
  • Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pieczarki, ok. 5 minut.
  • Kiedy dynia się ugotowała dodałam na patelnię mleczko kokosowe i pastę curry, wymieszałam, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.
  • Teraz dodałam groszek cukrowy i mrożony, zagotowałam, dodałam pieczarki i gotowałam chwilę aż składniki się podgrzały a groszek rozmroził.
  • Podałam curry z ugotowanym al'dente ryżem, posypane posiekaną dymką ze szczypiorem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Relaks - Jezioro Necko

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger