niedziela, 13 maja 2018

Dżem z płatków bzu lilaka

Pachnie przecudnie, smakuje obłędnie, zachęcam do skorzystania z przepisu.
Na krzakach Lilaka pospolitego zwanego także lilakiem, bzem, jeszcze sporo kwiatków więc zdążyłam z przepisem na ten cudny dżem.
Zrywajcie kwiaty i róbcie dżem, idealny do kanapek, naleśników, deserów.
Dżem z płatków bzu lilaka.



Składniki:
  • 3 szklanki kwiatków bzu lilaka
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - ja dałam 1/2 łyżeczki suszonych ziarenek wanilii
  • 1 szklanka ksylitolu lub cukru
  • 30 g pektyny - żelfixu, dżemiksu lub innej
  • szczypta soli

Przygotowanie dżemu:
  • Kwiaty bzu zbierałam niedaleko lasu z dala od szos, dróg, spalin i Wam też tak radzę, nie potrzeba nam metali ciężkich w dżemie.
  • Gałązki bzu umyłam pod prysznicem, osuszyłam i oderwałam od szypułek i gałązek.
  • Potrzebne są same kwiatki.
  • Kwiatki włożyłam do garnka, zalałam 3 szklankami gorącej - ok. 80 C wody, dodałam ziarenka wanilii i pozostawiłam na 12 godzin, dłużej też nie zaszkodzi.

  • Garnek nakryłam pokrywką, u mnie na noc.
  • Na drugi dzień przecedziłam mieszankę przez sito, a kwiaty na sicie dodatkowo odcisnęłam z płynu.
  • Ksylitol wymieszałam z pektyną i solą.
  • Do garnka z wodą bzową, dodałam ksylitol z pektyną i mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam tak 3 minuty, dodałam sok z cytryny, zdjęłam z ognia i mieszałam aż z powierzchni dżemu zniknęła piana.
  • Przelałam do słoiczków i zakręciłam.
  • Jeśli chcecie przechowywać dżem dłużej wystarczy włożyć słoiczki do piekarnika, nastawić temperaturę na 120 C i jak piekarnik osiągnie żądaną temperaturę pasteryzować je 15 minut, wyłączyć piekarnik i niech stygną razem z piekarnikiem.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki

2 komentarze

  1. W życiu nie pomyślałabym że z kwiatów bzu lilaka można zrobić dżem. Robię z kwiatów bzu czarnego to może i na taki się skuszę,zwłaszcza,że rośnie w ogródku. No naprawdę czarujesz dziewczyno. Tak trzymaj.
    Pozdrawiam elizka seniorka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieto jak najbardziej można, kwiaty bzu lilaka są jadalne. Powodzenia życzą na wiosnę. Napisz jak wyszedł. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger