Tą która przedstawiam dziś właśnie taka jest.
Pachnie latem i ogórkami małosolnymi, ot tak mi się już zachciało.
Warto ugotować ulubioną zupę w trochę innej wersji i cieszyć się niebanalnym smakiem.
Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną.
- 3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 czubate łyżki domowej jarzynki
- 1 średni por
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1000 ml wody
- 200 ml wody z kiszonych ogórków
- 3 kiszone ogórki
- 250 ml śmietany kwaśnej 30%
- 1 pęczek koperku
- Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
- Marchew starłam na tarce jarzynowej, seler pokroiłam w plasterki, tak samo zresztą jak pora.
- W dużym garnku podsmażyłam na oleju warzywa, domową jarzynkę, jakieś 5 minut, po czym wsypałam kaszę i jeszcze chwilę smażyłam.
- Teraz wlałam wodę i kwas z kiszenia ogórków, gotowałam 20 minut.
- Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do ugotowanych warzyw.
- Gotowałam jeszcze 10 minut.
- Zaprawiłam zupę śmietaną 30%, doprawiłam do smaku solą.
- Na koniec wsypałam posiekany koperek.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sikora bogatka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.