sobota, 7 kwietnia 2018

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Dobra zupa to podstawa naszych obiadów, musi być treściwa i pożywna.
Tą która przedstawiam dziś właśnie taka jest.
Pachnie latem i ogórkami małosolnymi, ot tak mi się już zachciało.
Warto ugotować ulubiona zupę w trochę innej wersji i cieszyć się niebanalnym smakiem.
Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną.


                Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 czubate łyżki domowej jarzynki
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1000 ml wody
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków
  • 3 kiszone ogórki
  • 250 ml śmietany kwaśnej 30%
  • 1 pęczek koperku

Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
Marchew starłam na tarce jarzynowej, seler pokroiłam w plasterki, tak samo zresztą jak pora.
W dużym garnku podsmażyłam na oleju warzywa, domową jarzynkę, jakieś 5 minut, po czym wsypałam kaszę i jeszcze chwilę smażyłam.
Teraz wlałam wodę i kwas z kiszenia ogórków, gotowałam 20 minut.
Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do ugotowanych warzyw.
Gotowałam jeszcze 10 minut.
Zaprawiłam zupę śmietaną 30%, doprawiłam do smaku solą.
Na koniec wsypałam posiekany koperek.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Sikora bogatka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger