Dziś pomysł na mazurek bardzo szybki i pyszny.
Polecam kochani, jest smakowity.
Mazurek pomarańczowy.
Składniki: blaszka 24 x 24 cm
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 150 g masła
Nadzienie:
- 450 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy razem z miąższem
- 1 kisiel pomarańczowy bez cukru
- garść migdałów
- 1 czerwona pomarańcza
- kulki zbożowe do dekoracji
Wysypałam na blat mąkę pszenną i migdałową, wymieszałam, dodałam ksylitol i zimne masło pokrojone na kawałki.
Najpierw posiekałam wszystko siekaczką do ciasta kruchego - lub nożem a potem szybko zagniotłam ciasto.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciastem wyłożyłam dno blaszki, tworząc brzeg, ja zrobiłam ruloniki i wyłożyłam je po brzegach.
Ponakłuwałam ciasto widelcem i wstawiłam do lodówki na 60 minut.
Potem piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Z pomarańczy wycisnęłam sok, użyłam 4 soczystych pomarańczy.
Do garnka wlałam 3/4 soku razem z miąższem a resztę wymieszałam z kiesielem.
Do gotującego soku wlałam ten wymieszany z proszkiem, zagotowałam ciągle mieszając aż stał się gęsty.
Wylałam go na upieczony spód, wyrównałam wierzch.
Udekorowałam plastrami czerwonej pomarańczy która u mnie była całkiem pomarańczowa, zamiast czerwona, migdałami i kulkami zbożowymi.
Schłodziłam w lodówce.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wiosny - Starzec |
4 komentarze
W tym roku nie piekłam mazurka, ale chętnie spróbowałabym Twojego, bo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja!
Dziękuję Ula.
UsuńMazurek to moje ulubione, Wielkanocne ciasto :) Na naszym, świątecznym stole także zagościł, ale nie jest tak efektowny jak Twój :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMarto, moje też. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.