sobota, 24 marca 2018

Moje korzenne śledzie

Idealne śledzie na świąteczny stół, polecam.
Użyłam tutaj mieszanki korzennej do śledzi w skład której wchodzą: imbir w proszku, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, koperek, koper włoski, goździki, czosnek, kolendra, czarnuszka, tymianek.
Wystarczy po łyżeczce przypraw, ziół zmielić i wymieszać jeśli nie macie mieszanki gotowej.
Śledzie są bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, polecam nie tylko na święta ale i na co dzień.
Moje korzenne śledzie.


                 Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki przyprawy do śledzi jak opisałam we wstępie


Śledzie moczyłam w zimnej wodzie 6 godzin.
Potem je osączyłam i osuszyłam, pokroiłam w skośne paski.
Olej wymieszałam z octem i przyprawą.
Cebulę pokroiłam w piórka.
Do słoja wkładałam na zmianę śledzie i cebulkę, zalałam zalewą.
Słoik ze śledziami wstawiłam do lodówki na 5 dni aby smaki się dobrze wymieszały.
Są przepyszne, polecam gorąco.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Samiczka dzwoniec i sikora bogatka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger