niedziela, 25 lutego 2018

Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką

Zakupiłam cytrynowe boczniaki, takiej odmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować.
Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym.
Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki.
Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie.
Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku.
Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką.


                    Składniki:

  • 1 duża szalotka
  • 150 g boczniaka cytrynowego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego


Oczyściłam i pokroiłam w piórka szalotkę.
Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim cebulę.
Dodałam teraz boczniaki i smażyłam nie mieszając aż się zrumieniły.
Teraz dodałam sos sojowy, pieprz i jeszcze chwilę smażyłam.
Jeśli trzeba dodajcie szczyptę soli ale sos sojowy jest dość słony więc nie powinno być mało słone.
Podałam gorące.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Wystawa storczyków w Łódzkiej Palmiarni

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger