Idealne danie na poświąteczną wyżerkę.
Mało pracy a efekt wspaniały, polecam gorąco.
Udka z kurczaka słodko - ostre.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru w proszku
- pieprz czarny
- chili w proszku do smaku
- przyprawa do kurczaka - 2 łyżeczki
- 1 łyżka soku z cytryny
- grillowana cukinia do podania
Udka umyłam i osuszyłam, ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
Obficie posypałam przyprawą do kurczaka.
Miód wymieszałam z koncentratem pomidorowym, utarłam na gładką masę.
Dodałam do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, chili i sok z cytryny, ponownie wymieszałam.
Sosem polałam udka i zapiekałam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół.
Cukinię pokroiłam w plastry, posoliłam i oprószyłam ziołami, grillowałam z obu stron.
Podałam z udkami.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wrześniowy las |
Jesień polska złota.
2 komentarze
Kurczaka bardzo lubię w każdej postaci:)))chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam po świątecznie:))))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.