piątek, 22 grudnia 2017

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami

Jeden z pyszniejszych bochenków które upiekłam.
Chleb ma mięciutki miąższ, jest wilgotny a dodatek śliwek nadaje mu jedynego i niepowtarzalnego charakteru.
Polecam spróbujcie go wypiec bo warto.
Idealny do wędliny a także do miodu czy dżemu.
Polecam gorąco.
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami.


         Składniki: forma 26 x 12
                   Zaczyn:

  • 150 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 100 g zakwasu żytniego czynnego czyli dokarmionego w ciągu 24 godzin 3 razy
  • 200 g wody źródlanej lub filtrowanej

                   Chleb właściwy:

  • 200 g mąki żytniej T 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g ciepłej wody
  • 200 g śliwek suszonych - miałam suszone w domu

Wieczorem:
Zakwas wymieszałam z wodą, dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
Nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na całą noc, 8 - 12 godzin.
Rano do zaczynu dodałam wodę, sól i mąkę i drewnianą łyżką wymieszałam do połączenia składników.
Na koniec dodałam posiekane śliwki i ponownie wymieszałam.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam na blacie kuchennym do wyrośnięcia na około 2 godziny, ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki.
Czasami trwa to krócej, czasami dłużej, zależy to od rodzaju mąki, zakwasu, temperatury pomieszczenia, ważne aby ciasto wyrosło do brzegów foremki.
Piekłam wyrośnięty bochen w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
                                          "Podróże małe i duże"
Jezioro Białe
Takie oto malownicze zachody słońca obserwowaliśmy nad jeziorem Białym w Augustowie.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger