niedziela, 12 listopada 2017

Pljeskavica z Djuvecem

Nazwa potrawy brzmi egzotycznie a danie jest bardzo smaczne.
Pljeskavica to danie kuchni bałkańskiej, tutaj wersja chorwacka i jest to grillowany kotlet mielony.
Djuvec to nic innego jak bałkański, tutaj chorwacki gulasz z ryżem.
Danie może być podawane osobno lub jak tutaj z kotletem mielonym z grilla.
Polecam serdecznie bo danie pyszne i aromatyczne.
Pljeskavica z Djuvecem.


Składniki: 4 porcje
Pljeskavica:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 50 g posiekanego sera Tropist Sirela
  • 50 g drobno posiekanej szynki dalmatyńskiej
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 1 papryczka chili drobno posiekanej
  • sól morska
Djuvec:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 bakłażan 
  • 1 średnia cukinia
  • 2 papryki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 duża marchew
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 1 szklanka ryżu parabolicznego
  • sól morska

Przygotowanie
  • Najpierw doprawiłam mięso na kotlety.
  • Mięso doprawiłam solą i pieprzem i wyrabiałam ręką około 5 minut aż mięso zaczyna kleić się do ręki.
  • Tak wyrobione mięso wkłada się do lodówki na 24 godziny, ja zapomniałam zrobić to wcześniej więc do wyrobionego mięsa dodałam posiekany ser, szynkę, cebulkę i paprykę i ponownie wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Mięso podzieliłam na 4 części i z każdej uformowałam płaski kotlet.
  • Teraz Djuvec, czyli warzywa oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
  • Tak pokroiłam bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory.
  • Marchew umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
  • W dużym garnku rozgrzałam oliwę i krótko podsmażałam posiekany czosnek i cebulę.
  • Kiedy się zeszkliły dodałam resztę pokrojonych warzyw.
  • Smażyłam je 5 minut aż puściły soki i wtedy wlałam wino, dodałam przyprawy i wlałam szklankę wody oraz wsypałam ryż.
  • Gotowałam około 10 minut aż ryż się ugotował i wchłonął płyny.
  • Jeśli trzeba można dodać więcej wody aby ryż się ugotował.
  • Uformowane kotlety posmarowałam oliwą i grillowałam z obu stron do ugotowania mięsa.

  • Pljeskavicę podałam z Djuvecem.


Smacznego.
Przepis kuchni chorwackiej.
"Podróże małe i duże"
Róże
To dla Was kochani ten bukiet róż tak w podziękowaniu że jesteście a ja z Wami.
Dziękuję.

4 komentarze

  1. Och jak ja kocham pljeskavicę.
    W tym roku w Serbii jadłam doskonałą.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ta oryginalna jest o niebo lepsza ale moja też jest pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger