niedziela, 24 września 2017

Ciabatta ziołowa

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. 
Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie czy do obiadu jeśli będzie trzeba użyć chleba.
Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna ciabatta, polecam.
Ciabatta ziołowa.


                   Składniki:

  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 - 4 łyżki posiekanych świeżych ziół - tymianek, cząber, majeranek
  • 400 ml wrzącej wody


Siemię wsypałam do miski, dolałam 400 ml wrzątku i zmiksowałam.
Jak przestygło wkruszyłam drożdże i dokładnie wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
Mąki wymieszałam z solą i dodałam do drożdży, wyrobiłam zwarte i miękkie ciasto.
Wyrabiałam 5 minut, potem dolałam oliwę i wyrabiałam jeszcze 3 minuty a na końcu wsypałam posiekane zioła i wyrabiałam kolejne 2 minuty.
Z ciasta uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Przykryłam bochen ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Bochen podwoi swoją objętość i trwa to około godziny.
Żyletką nacięłam wyrośnięty bochen po długości.

Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Studziłam ciabattę na kratce.

Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety z moimi zmianami.
                                       "Podróże małe i duże"
Pilica
Pilica to rzeka w południowej i centralnej Polsce, najdłuższy lewy dopływ Wisły.
Długość rzeki to 319 km.
Na zdjęciu Pilica w Spale.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger