poniedziałek, 17 lipca 2017

Bułki owsiane extremalne

Te pyszne, mięciutkie bułeczki piekliśmy w ramach Lipcowej Piekarni Amber.
Oryginalne bułki według pomysłu Adama Piekarza są tutaj.
Bułki idealne na śniadanie, kolację, wypady piknikowe i zawsze kiedy najdzie Was ochota.
Są mega pyszne, mnie urzekły, idealne do lepienia ciasto, miękkie i plastyczne.
Extremalne w nazwie znaczy tylko tyle, że jest w nich na maxa dużo mąki owsianej pełnoziarnistej i dzięki temu są bardzo zdrowe.
Polecam do wypróbowania.
Ja swoją mąkę zrobiłam mieląc płatki owsiane w młynku do kawy aby była gruboziarnista, bułki wyszły przepyszne.
Bułki do Lipcowej Piekarni wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni.
Bułki owsiane extremalne.


               Składniki:

  • 150 g mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej T 500 - ja dałam T 650
  • 350 g maślanki
  • 3 g suchych drożdży
  • 8 g soli
  • 20 g słodu pszenicznego jasnego - dałam jęczmienny
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 112 g płatków owsianych - nie błyskawiczne


               I faza: zimny rozczyn 12 godzinny

  • 150 g mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej T 500
  • 350 g maślanki w temp. 20 C
  • 20 g słód jasny pszeniczny
  • 3 g suchych drożdży

W maślance rozpuściłam drożdże, następnie dodałam słód i mąki i dobrze wymieszałam.
Rozczyn powinien być bardzo gęsty.
Rozczyn w pojemniku z pokrywką wstawiłam na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjęłam rozczyn z lodówki i pozostawiłam go na blacie kuchennym na 2 godziny aby nabrał temperatury 18 - 20 C.
                II faza:

  • 623 g rozczynu w temperaturze pokojowej - cały rozczyn jw.
  • 8 g soli
  • 150 g mąki pszennej T 500
  • 20 g oleju rzepakowego

Wszystkie składniki ciasta włożyłam do misy robota i mieszałam 20 minut na średnich obrotach.
Potem wyjęłam ciasto na blat, jest elastyczne i plastyczne i podzieliłam na 8 części, każda po 100 g.
Z każdej części uformowałam kulę a każdą kulę przecięłam na połowę.
Każdą połówkę delikatnie rolowałam aby powstało wrzeciono i odtaczałam je w płatkach owsianych dociskając płatki do ciasta.
Czasami płatków wyjdzie mniej a czasami więcej niż 112 g bo każdy inaczej dociśnie i więcej lub mniej płatków zostanie na bułkach.
Obtoczone w płatkach bułki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam je pod przykryciem na 50 minut.
W tym czasie ładnie podrosną.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 C z opcją grzania góra/dół wraz z naczyniem w którym była woda.
Jak bułki urosły wstawiłam blachę do piekarnika i piekłam 5 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C i piekłam kolejne 20 minut.
Upieczone bułeczki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Adam Piekarz
Bułki owsiane na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Z chaty na końcu wsi
                                        "Podróże małe i duże"
Rezerwat przyrody "Niebieskie Źródła"
Pierwsze wzmianki o "Niebieskich Źródłach" pochodzą z połowy XVIII wieku.
Źródła te od dawna uznawano za cud natury, sławiono ich piękno w poezji i legendzie.
Urodę "Niebieskich Źródeł podziwiało wielu znanych podróżników i wiele osobistości mim. car Mikołaj II.
Wodzie z tych źródeł przypisywano właściwości lecznicze.
W 1961 roku "Niebieskie Źródła" formalnie nadano nazwę Rezerwatu Przyrody i dzięki temu teraz można oglądać i cieszyć się pięknem przyrody, napawać pięknem oczy i uszy.
Odpoczywałam tam pierwszego Dnia Lata.

18 komentarze

  1. Piękne Dorota!
    Nam też bardzo smakowały. Udany wakacyjny wypiek.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za Twoją Piekarnię, pozdrawiam.

      Usuń
  2. bardzo smaczne te bułeczki:) dzięki za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne by je zabrać na lipcowe wycieczki!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz Kamilo, pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dorotko-bułki pysznie wyglądają :) Bardzo udany wypiek lipcowy :) Ciekawostka z tymi Niebieskimi źródłami, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie M

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękni Ci się upiekły. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne buleczki Ci wyszły, dziekuje za wspolne pieczenie i do kolejenj piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Cieszę się, że smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie te bułeczki też bardzo smakowały :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite, pozdrawiam i do kolejnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger