Zachęcam do spróbowania zupy, jest tego warta.
Przepis na zupę znalazłam w magazynie "Jamie - zdrowo i pysznie".
Jamajska zupa dyniowa.
Składniki:
- 1,2 kg dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- 1 mały żółty plantan
- 150 g batatów
- 2 łyżeczki listków tymianku + do posypania
- 1 czerwona cebula
- 5 dymek bez szczypioru
- 1/2 papryczki chili
- 5 cm korzenia imbiru
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1,3 litra bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy świeży
- sok z limonki do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Pokroiłam dynię na kawałki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, obrałam i pokroiłam bataty w plastry, ułożyłam razem z dynią.
Na blaszce ułożyłam także pokrojonego na kawałki plantana, posypałam połową tymianku i posoliłam.
Skropiłam całość oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 - 30 minut.
Plantana trzeba wyjąć już po 15 minutach żeby się nie spalił.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, posiekałam dymkę i starłam na tarce korzeń imbiru.
W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę czerwoną, lekko ją soląc.
Smażyłam cebulę aż zmiękła i rozpadła się.
Teraz dodałam posiekaną dymkę, chili, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i pozostały tymianek, liść laurowy, smażyłam chwilę aż przyprawy zaczęły pachnieć.
Dolałam teraz bulion, włożyłam obraną i upieczoną dynię, plantany i bataty, gotowałam na małym ogniu 20 minut.
Potem całość zmiksowałam na gładki krem, pamiętajcie wyjąć liść laurowy przed miksowaniem.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Na talerzu posypałam tymiankiem.
Smacznego.
Przepis wg pomysłu Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Goryczak żółciowy |
Nie jest on trujący nie mniej jednak niejadalny, zjedzenie tego grzyba nie jest możliwe gdyż jest bardzo gorzki.
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.