Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni.
Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie.
Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie.
Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni.
Składniki:
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 500 g mąki pszennej T 405
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 300 ml wody
- 1 jajo
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki stopionego masła
- miód do podania
- dżem wiśniowy do podania
Do miseczki wkruszyłam drożdże, posypałam je cukrem i pozostawiłam na chwilę aby się stopiły.
Mąkę i sól wymieszałam, wlałam stopione drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
Podgrzałam mleko i 200 ml wody.
Jajo roztrzepałam i połączyłam z zaczynem drożdżowym, stopniowo dodawałam ciepłe - nie gorące, mleko.
Zmiksowałam całość na płynne ciasto.
Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem nakładałam ciasto na rozgrzaną płytę/patelnię, spryskaną olejem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe polałam miodem, udekorowałam dżemem wiśniowym.
Są pyszne!
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
Słońce malowało na niebie |
Gra barw i kolorów ukoi Wasze nerwy i uchroni od stresu.
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.