wtorek, 27 czerwca 2017

Agrestowy kisiel dla dorosłych

Tak, tak tylko dla dorosłych mam dziś deser, gdyż jest to kisiel na bazie wina.
Dla dzieci natomiast wystarczy zamienić wino na kompot i będzie znakomity deser także.
Taki deser fajnie zmiękcza mięśnie  hi hi, wiec na wieczór z przyjaciółmi jak najbardziej się nada.
Polecam i zachęcam do wypróbowania, użyjcie swoich ulubionych owoców, ja miałam jeszcze mrożony agrest.
Agrestowy kisiel dla dorosłych.


                 Składniki:

  • 500 ml wina gronowego różowego
  • 150 g agrestu - miałam mrożony
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Agrest rozmroziłam, zalałam winem w garnku, dodałam ksylitol i gotowałam 5 minut.
Rozprowadziłam mąkę w 1/3 szklanki wody i wlałam do garnka z agrestem, mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Gotowałam minutę aż kisiel zgęstniał, rozlałam do pucharków.
Lepiej chwilę poczekać aż trochę przestygnie.
Smacznego.
Przepis własny.
                                         "Podróże małe i duże"
Żonkile
Żonkile, kwiaty wiosny, pięknie pachną, mają cudne barwy w różnych odcieniach żółci a te dodatkowo, jak mawiała moja babcia są "dubeltowe" czyli podwójne i gęste jak różyczki.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google

Obserwatorzy Blogger