wtorek, 2 maja 2017

Najszybsze faworki

Kiedyś dawno temu zrobiłam takie faworki, może na tłusty czwartek albo ostatki i tak już ze mną zostały.
Czasami je robię jak mam ochotę na coś słodkiego a nic pod ręką nie ma, tak było i tym razem.
Zachrupało pod zębem i deser zajadał się ze smakiem, polecam.
Ekspresowe faworki.


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
  • 1 jajo
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozwinęłam na blacie, lekko rozwałkowałam i radełkiem pocięłam tak jak kroi się faworki.

  • Nacięłam każdy kawałek w środku aby można było przepleść jeden koniec przez drugi i ułożyłam faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarowałam je roztrzepanym jajem.
  • Piekłam faworki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut aż się zrumieniły.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjskie daktyle

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger