czwartek, 23 marca 2017

Pączki - racuszki na jogurcie

Karnawał już za nami dawno ale może ktoś się skusi na takie małe pączki - racuszki.
Smaży się je błyskawicznie i warto zrobić taki szybki deser czy śniadanie.
A jak wpadną niespodziewani goście będą nimi zachwyceni, polecam do upieczenia.
Pączki - racuszki na jogurcie. 


                 Składniki:
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu albo cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do smażenia

Do miski wlałam jogurt, dodałam jajo, ksylitol, ekstrakt z wanilii, wymieszałam.
Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam całość na gładką masę.
W rondlu rozgrzałam olej - tak do 175 C - i dwoma łyżeczkami maczanymi w gorącym oleju nakładałam małe pączki.
Jedną łyżeczką nabierałam masę a drugą zsuwałam do oleju.
Smażyłam ze wszystkich stron
aż pączki były rumiane.

Osączałam je na ręczniku papierowym.
Po wystygnięciu posypałam pączki cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
                                "Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Wisłą

 

4 komentarze

  1. Można dodać biały cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak, tutaj pełna dowolność, cukier biały, trzcinowy, miód czy inne słodzidło. Pozdrawiam, udanych wypieków.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger