sobota, 4 lutego 2017

Placki z fioletowej marchwi, ziemniaków i pora

Placki są śmieszne, czarne po usmażeniu i mega pyszne.
Marchew fioletową można nabyć w sklepie internetowym Vegepack albo zastąpić ją marchwią pomarańczową.
Placki są aromatyczne, chrupiące i przepyszne, polecam. 
Placki z fioletowej marchwi, ziemniaków i pora.


               Składniki:
  • 3 średnie fioletowe marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 15 cm białej części pora
  • sól morska
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej T 750
  • olej do smażenia

Pora umyłam i pokroiłam w ćwierćplasterki, marchewki umyłam i obrałam tak samo jak i ziemniaki.
Starłam je na tarce o grubych oczkach.
Dodałam mąkę, sól i wymieszałam.
Smażyłam placki nakładając porcję na rozgrzany tłuszcz i smażyłam do zrumienienia.

Osączałam placki na ręczniku kuchennym.
Podałam z sosem serowym ale tutaj pełna dowolność, podajcie ze swoimi ulubionymi sosami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Spichlerze - Kołobrzeg

4 komentarze

  1. Czy filtrujesz wodę używaną do gotowania? my mamy filtr redox fitaqua - woda z niego podnosi odporność organizmu i chroni przed chorobami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga ja wodę filtruję a i owszem ale tylko do picia a właściwie pić mogę wodę z kranu bo u nas w kranach jest woda ze studni głębinowej i jest bardzo zdrowa. Ten filtr to z przyzwyczajenia.
      Ale oczywiście jak masz w kranie kiepskiej jakości wodę to filtruj.Przed chorobami chroni mnie czystek, ocet jabłkowy i czosnek. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Zaskoczyłaś mnie Dorotko, takich placków to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakup sobie marchewkę i zajadaj albo usmaż z pomarańczowej, sa mega pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger