sobota, 21 stycznia 2017

Krem z daktyli

Krem z daktyli to krem który wyjada się wprost ze słoiczka a idealnie też smakuje na naleśnikach, placuszkach czy kanapce.
Robi się go bardzo szybko, szybko znika więc od razu proponuje aby zrobić z dwóch, trzech porcji, na serio.
A zapomniałam dodać że jest to zdrowa wersja cukrowych Nutelli czy podobnych kremów.
Są pyszne i mega kaloryczne a krem z daktyli jest pyszny i ma naturalne cukry łatwo przyswajane przez organizm.
Dla osób chorych na celiakię, wystarczy wybrać daktyle bezglutenowe.
Popróbujecie ze mną?
Na przyjęciach z przyjaciółmi do małych kanapeczek na jeden kęs jest znakomity.
Daktylowy krem.


Składniki:
  • 500 g suszonych daktyli
  • 700 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
  • Daktyle włożyłam do garnka, zalałam je wodą na 2 - 3 godziny.
  • Potem doprowadziłam zawartość garnka do wrzenia i gotowałam 30 minut.
  • Daktyle całkowicie się w tym czasie rozpadną.
  • Jeśli pasta jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować bez przykrywki a jeśli za gęsta dodać wody.
  • Po ugotowaniu zblendowałam krem na gładką pastę, blenderem ręcznym.
  • Na koniec dodałam cynamon i ponownie zmiksowałam.
  • Krem przechowuje w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gęś na rynku w Ślesinie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger