Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu.
Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:
- 1/2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 500 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki otrębów orkiszowych prażonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mleka kwaśnego
- cały zaczyn
- 750 ml wody
Mąkę pełnoziarnistą, czynny zakwas i wodę wymieszałam w miseczce, włożyłam ją w reklamówkę i pozostawiłam na blacie kuchennym na 10 - 12 godzin.
Po tym czasie do misy wsypałam obie mąki, otręby, sól i cukier, cały zaczyn, mleko kwaśne i wodę i wymieszałam do połączenia składników.
Formy wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam do keksówek.
Formy przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 8 godzin a najlepiej na całą noc.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Krzewy tarniny - ałyczy |
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.