piątek, 23 września 2016

Placki ziemniaczane mojego dzieciństwa

Placki ziemniaczane, temat rzeka i tyle ile domów tyle ulubionych przepisów od babć, mam czy cioć i w każdym domu królują inne dodatki.
Jak Grażynka utworzyła wydarzenie Smażymy placki ziemniaczane postanowiłam usmażyć te placki mojej babci, z dziurką i cukrem.
Pamiętam jak dziadek tarł ziemniaki a babcia smażyła i smażyła, miała kogo karmić.
Moja babcia smażyła takie placki na ogromnej patelni żeliwnej a pośrodku każdego robiła małą dziurkę.
Pytałam babci po co ta dziurka? aby się równo usmażyły dziecko, odpowiadała.
Smak tych placków odtworzyłam i choć nie są tak ogromne jak te babcine to jednak smak jest ten sam.
Placki ziemniaczane mojego dzieciństwa.

Składniki:
  • 1500 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 mała cebula
  • sól do smaku
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • cukier do podania
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków:
  • Ziemniaki obrałam ze skórki i starłam na tarce jarzynowej tak samo jak i cebulę.
  • Do startych ziemniaków dodałam jajo, sól i mąkę i wymieszałam na jednolite ciasto.
  • Z mąką bywa tak że czasami trzeba jej dosypać a czasami dać mniej, to zależy od ziemniaków.
  • Ja robię tak, dodaję ze 3 łyżki mąki, smażę mały placek i wtedy wiem czy jest dobra konsystencja ciasta i czy nie rozpadną się placki na patelni.
  • Jeśli trzeba dosypuję mąki a jeśli nie smażę już te właściwe.
  • Smażyłam placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor a potem osączyłam je na ręczniku papierowym.
  • Podawałam gorące posypane cukrem.

Smacznego.
Przepis babci Oli.
"Podróże małe i duże"
Owoce lasu

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger