poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Jak zrobic mąkę kokosową?

Przy okazji robienia mleka kokosowego, zostają odciśnięte wiórki kokosowe i idealnie można je wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej.
Trzeba je tylko wysuszyć i mąka gotowa, no może trochę dłużej to trwa niż napisałam, ale prosto.
Proponuję zrobić sobie taką mąkę i użyć do ciasta czy do wypieku placuszków, będą pyszne i aromatyczne, o może zrobię z jej użyciem naleśniki? bardzo dobry pomysł.
Jak zrobić mąkę kokosową?


Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,5 litra wody
Przygotowanie mąki:
  • Wiórki wsypałam do garnka i zalałam wodą, przykryłam i pozostawiłam na noc.
  • Rano podgrzewam wodę z wiórkami na tyle aby była dobrze ciepła.
  • Płyn przelewam do blendera i miksuję kilka minut, im dłużej tym lepiej.
  • Sito wyłożyłam gazą i przecedziłam wiórki, do garnka ścieka mleko a na sicie zostają wiórki które na koniec odciskam jak ziemniaki na pyzy, skręcając i wyżymając gazę.
  • Wiórki włożyłam do miski i zalałam szklanką wrzącej wody, wymieszałam i ponownie blendowałam kilka minut.
  • Ponownie wylałam wiórki na sito z gazą i ponownie po ocieknięciu wyżymałam.
  • Wiórki drugi raz zalałam wodą po to aby wymyć z nich cały tłuszcz by potem zrobić suchą mąkę a nie krem kokosowy.
  • Na dużej blaszce rozłożyłam papier do pieczenia i rozgniatając widelcem równo rozprowadziłam wymyte wiórki.
  • Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 80 C z opcją grzania: grzałka góra/dół + termoobieg lub 100 C z opcją góra/dół.
  • Suszyłam wiórki przez 1,5 godziny co jakiś czas uchylałam drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę i mieszałam wiórki aby równo wysychały.
  • Wysuszone i wystudzone wiórki wsypałam do pojemnika i szczelnie zamknęłam.
  • Używam do wszelakich wypieków.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Mleko kokosowe

4 komentarze

  1. No proszę nie słyszałem o czymś takim :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegańskim pomysłom chylę czoła, to jeden z nich.
      Właśnie pachnie mi w kuchni mleko i wiórki na mąkę, polecam.

      Usuń
  2. Super przepis i bardzo dobry pomysł dla tych, którzy lubią zdrowo gotować. Mąki kokosowej można używać do prawie każdego rodzaju słodkich wypieków i dzięki temu zmienić niezdrowe danie w smaczne i dietetyczne. Udostępniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger