piątek, 5 sierpnia 2016

Batony owsiane "Jabłko z cynamonem"

Te batony zrobi każdy, mały i duży, są bajecznie proste i bardzo zdrowe.
Zamiast czipsów i snickersów albo marsów polecam takie domowe batony na przegryzkę gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Nie zawierają konserwantów, ulepszaczy i nic z E-coś tam, polecam.
Ponieważ do jabłka zawsze najbardziej pasował cynamon i tu nie może być inaczej.
Tutaj cukru jako składnika nie użyczysz bo same czipsy jabłkowe są słodkie więc i po co? chyba że komuś będzie mało słodkie to ewentualnie miodu doda.
Namówiłam do zrobienia? no to zaczynamy.
Owsiane batony "Jabłko z cynamonem".


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 80 g czipsów jabłkowych lub suszonych jabłek w plastrach
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
Przygotowanie:
  • Jabłka pokroiłam na kawałki, odkroiłam gniazda nasienne, nie obierałam ze skórki.
  • Przełożyłam jabłka do blendera, dodałam obranego banana i zmiksowałam na papkę.
  • Czipsy pokruszyłam a pestki słonecznika utłukłam w moździerzu.
  • Wszystkie składniki przełożyłam do miski i rękoma wyrabiałam aż masa stała się klejąca a płatki rozmiękły.
  • Formę o wymiarach 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę jabłkowo - owsianą.
  • Ugniotłam całość ręką i wygładziłam wierzch, pokroiłam w blaszce tworząc batony.

  • Piekłam batony w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Po upieczeniu wystudziłam i tak jak nacięłam wcześniej poodrywałam batoniki.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł

4 komentarze

  1. Tak sobie myślę że sklepy nie dla Ciebie,wszytko zrobisz sama:)))fajna i smaczna propozycja:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepy dla mnie też ale bardziej z ciuchami ha ha, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger