czwartek, 2 czerwca 2016

Chleb Drwala z białą fasolką

Chleb Drwala uwielbiam i piekłam go już nie raz, zawsze jest pyszny z chrupiącą skórką.
Polecam serdecznie upieczcie sobie taki chlebuś, jest pyszny.
Z masłem albo z miodem idealny.
Do chleba dodałam białą fasolkę z puszki zamiast tradycyjnej soi która w drwalu jest zawsze, zamiana wypadła na plus.
Chleb Drwala z białą fasolą.

                 
                    Składniki:
  • 7 g suszonych drożdży
  • 375 g mąki pszennej graham 1850
  • 225 g wody
  • 50 g mleka  
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 puszka - 175 g białej fasolki

Wodę, mleko i miód włożyłam do garnka i podgrzewałam aby miód się rozpuścił i całość lekko podgrzała. 
Mąkę, sól wsypałam do miski razem z drożdżami i wymieszałam.
Letnie składniki płynne wlałam do mąki i wymieszałam do połączenia się składników.
Potem dodałam osączoną fasolkę, wymieszałam i pozostawiłam w naoliwionej misce, ciasto posypałam mąką pod przykryciem z foli spożywczej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wyjęłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypanej mąką, uformowałam bochen.

Pozostawiłam go pod przykryciem, posypanego mąką no około godzinę.
Nacięłam bochen.
Piekarnik nagrzałam do 200 C, na dno wstawiłam naczynie z wodą.
Wyrośnięty chleb wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 40 minut.
Po upieczeniu chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pracuś

2 komentarze

  1. Rewelacyjny pomysł na dodanie fasoli do chleba! Lubię takie nietypowo nadziane pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger