niedziela, 14 lutego 2016

Zimowy fool według Jamiego Olivera

Dziś Walentynki, święto bardzo kontrowersyjne bo jedni ulegają magii serc wyskakujących z każdego sklepu a inni bojkotują święto całkowicie.
Ja wychodzę z założenia że ponieważ kochamy się przez cały rok i obdarowujemy różnymi drobiazgami też przez cały rok to i 14 lutego mały drobiażdżek nie zaszkodzi.
Miły akcent w postaci pysznego deseru np. albo wypadu do kina.
Ten deser według pomysłu Jamiego jest pysznym akcentem na dzisiejszy dzień.
Dodaję deser do wydarzenia na FB "Walentynkowe słodkości"
Zimowy fool według Jamiego Olivera, znakomity nie tylko w Walentynki.


Składniki: 4 porcje
  • 400 g jeżyn - miałam mrożone 
  • sok i skórka z 1 pomarańczy - miałam czerwone sycylijskie
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 250 ml śmietanki 36 % 
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 40 g płatków migdałowych
Przygotowanie foola:
  • Jeżyny rozmroziłam i włożyłam do garnka, dodałam skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty.
  • Zasypałam całość cukrem i gotowałam na małym ogniu jakieś 10 minut aż jeżyny się rozpadły, wtedy przetarłam je przez sito tak aby jak najmniej pulpy zostało na sicie.
  • Śmietankę ubiłam na sztywną pianę, dodałam jogurt, zmiksowałam.
  • Dodałam teraz 2/3 pulpy jeżynowej do ubitej mieszanki.
  • Przemieszałam tak nie do końca aby powstały charakterystyczne paski.
  • Płatki migdałowe uprażyłam na patelni.
  • Na dno pucharków włożyłam 2 - 3 łyżki masy śmietankowej, polałam pulpą jeżynową, posypałam uprażonymi płatkami i tak do wyczerpania składników.
  • Podałam natychmiast bo deser może "podejść wodą".
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Moja Walentynka - Tosia
Razem ze mną magii Walentynek ulegli:
Dagmara - Na ciasteczkowych papierach
Ewa - Domowa cukiernia Ewy
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ela - To i owo Stokrotki
Iwona - Izioni - pyszne smaki
Ewa - W mojej kuchni
Marzena - Kulinarna Maniusia
Julianna - Obiad gotowy!
Sylwia - Kuchnia Mniam

12 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger